Při nákupu nad 1000 Kč neplatíte dopravu ani dobírku!

Minerální kameny pochází z hlubin Země a souzní s člověkem

Minerální kameny se využívaly už od dob Kleopatry i po generace papežů. Lidé je všívali do honosného oblečení a vkládali do šperků jako amulety pro ochranu, nebo je rozemleli a používali na zkrášlení pleti a hojení ran. Krása a pozitivní účinky k nim lidi přitahuje dodnes.

1_1

Co jsou minerální kameny a jak se rozlišují?

Většina minerálních kamenů vzniká v době, kdy magma vystoupá z hlubin na povrch. Díky následnému ochlazování tuhne a vznikají konkrétní minerální kameny. Další druhy se pak tvoří v průběhu času, kdy se struktura těch původních mění vlivem vysokého tlaku nebo vysokých teplot. Nyní je známých víc než 3500 druhů různých minerálů.

Většina z nich se spojí ve větší kusy hornin, jako například v žule obsažený křemen, živec a slída. Ale ty nejvzácnější a nejkrásnější se po opracování mohou proměnit ve šperky. Do této kategorie patří na 50 různých polodrahokamů. Tuto skupinu doplňují ještě čtyři nejvzácnější minerály, samotné drahokamy.

Aby bylo možné minerály rozlišit, existuje několik ukazatelů podle jejich vlastností:

  • Tvrdost: některé minerální kameny jsou tak měkké, že je můžete poškrábat nehtem (jako mastek), jiné naopak může poškodit jen stejný druh (jako je diamant). V případě polodrahokamů jde o tvrdé kameny.
  • Průhlednost: konkrétní druh se dá dobře určit i podle toho, jestli je přes něj vidět (například krystal), prosvítá přes něj světlo (patří k nim jadeit) nebo je úplně neprůhledný (třeba hematit).
  • Barva: některé minerály se dají nejsnadněji identifikovat podle barvy. Například malachit je vždy zelený, u akvamarínu se nachází několik variant.
  • Třpyt: rozlišení je možné i na základě toho, jakým způsobem se třpytí, tedy jak od sebe odráží světlo. Některé se odráží velmi jasně (jako křišťál), jiné mají spíš zastřený třpyt, jako by byly pokryté olejem (jako jadeit).

 

DSCN8576po

Díky svému původu mají minerální kameny příznivé účinky

Právě původ minerálních kamenů může za to, že na lidi přirozeně působí. Předpokládá se, že obsahují elektrostimulanty. Mají tak vyšší vibrační úroveň, se kterou lidé přirozeně rezonují. Díky tomu zvyšují energetické pole člověka a pozvedají nízké úrovně vibrací. Jsou to sice okem nezpozorovatelné jevy, ale přisuzuje se jim role při vzniku chorob – od horeček až k depresím. Právě proto jsou minerální kameny využívány při meditaci, kdy napomáhají celkovému zklidnění a zlepšení kondice.

 

Význam minerálních kamenů naplno docenili v asijské kultuře

Pozitivní účinky minerálních kamenů docenili už před staletími zejména v asijských zemích. Moderní přístup k uzdravování pomocí těchto kamenů vychází hlavně z čínského pojetí životní energie (čchi) a hinduistického a budhistického konceptu čaker. Čakry jsou sídlem životní energie, kde se spojují fyzické a nadpřirozené prvky těla. Vznikají tu nemoci těla a duše, se kterými správně vybrané minerální kameny dokáží bojovat.

Pro určitou dysbalanci je vždy potřeba zvolit konkrétní kámen. Ty je pak vhodné mít ve své blízkosti. Ať už trvale nosit na krku, přiložené na problémovém místě nebo je umístit v pokoji.

S láskou
Artekam team

 

Zpět do obchodu